Twee Duitse bunkers Flandern I Stellung

Duitse militaire posten Flandern I Stellung

De bescherming omvat twee Duits militaire posten die behoorden tot de Flandern I Stellung.

Waarden

Twee Duitse militaire posten (W.O.I) 'Fiandern I Stellung' zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde twee Duitse militaire posten, die behoorden tot de beruchte Duitse 'Fiandern I Stellung' bij Zonnebeke en een belangrijke betekenis genereerden tijdens de Derde Slag bij Ieper. Het doorbreken van de met talrijke betonnen posten versterkte 'Flandern I Stellung' werd het doel voor de geallieerden op 4 oktober 1917 (Slag bij Broodseinde). Toen rukten o.m. twee Australische divisies langsheen de voormalige spoorlijn Ieper-Roeselare op richting 'Flandern I Stellung', met o.m. de verovering van onderhavige militaire posten tot gevolg. De Derde Slag bij Ieper is ook wel gekend als de 'Slag bij Passendale' naar het dorpje dat na 100 dagen moordende strijd en eindeloos geploeter in de modder veroverd werd met als resultaat honderdduizenden verliezen voor een terreinwinst van amper 8 kilometer. Een terreinwinst die de geallieerden bovendien enkele maanden later opnieuw uit handen dienden te geven. 'Passchendaele' is het symbool bij uitstek geworden voor de zinloosheid van oorlogsgeweld. De spoorzate is ondertussen ingericht als de gedenksite 'The Road to Passchendaele'.

Als zijnde militaire constructies die getuigen van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociaal-culturele waarde

Als materiƫle getuigen van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

Als stille getuigen, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel zijn gaan uitmaken van het landschap.

Is de omvattende bescherming van

Duitse militaire post Flandern I Stellung

Groenestraat (Zonnebeke)
Restanten van een Duitse bunker van de 'Flandern I - Stellung' uit de Eerste Wereldoorlog.

Duitse mitrailleurpost Flandern I Stellung

Groenestraat 5 (Zonnebeke)
Duitse mitrailleurpost die deel uitmaakte van de "Flandern I-Stellung", een Duitse stelling die hier tegen het einde van 1916 - begin 1917 uitgebouwd werd.