Drie bunkers Polygoonbos

Drie Duitse militaire posten Eerste Wereldoorlog Polygoonbos

De bescherming omvat drie bunkers in het Polygoonbos.

[titel] is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde drie militaire posten, die getuigen van de tumultueuze oorlogsgeschiedenis en de opeenvolgende bezettingen van het bos. Vooral tijdens de Eerste en Derde Slag bij Ieper is zwaar gevochten om het Polygoonbos. De Duitse bunker is opgetrokken na de Tweede Slag bij Ieper en veroverd op 26 september 1917 door het 56ste Australische bataljon. Nieuw-Zeelandse eenheden bezetten het bos vervolgens in de winter van 1917-1918, en trokken er o.m. de twee kleine schuilplaatsjes op. Net zoals de begraafplaatsen en gedenktekens in de onmiddellijke omgeving getuigen deze constructies van de bloederige strijd die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog is geleverd.

Als zijnde drie betonnen militaire constructies, die getuigen van het internationale karakter van de bezetting van en de strijd om het bos. De grote bunker is opgetrokken door Duitse eenheden. die het bos na de Tweede Slag bij Ieper bezetten. De bunker werd veroverd door Australische eenheden, die hem de naam 'Scott Post' toewezen, naar de bevelhebber van het 56ste Australische bataljon, die hier op 29 september 1917 sneuvelde. De twee kleine schuilplaatsen zijn dan weer opgetrokken door mannen van de Nieuw-Zeelandse genie.

Als zijnde een zeer stevige Duitse militaire post, die na de oorlog is gebruikt om gevaarlijke munitie tot ontploffing te brengen. Hiermee getuigt deze bunker van de problematiek van de gevaarlijke oorlogsmunitie waarmee de 'verwoeste gewesten' na de oorlog geconfronteerd werden.

Als zijnde militaire constructies die getuigen van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

in casu architectuurhistorische waarde:

Als zijnde twee typologisch opvallende militaire postjes, die opgetrokken zijn onder een licht zadeldak en met gebruik van zogenaamde 'baby elephants'. Deze 'baby elephants' vormen de kleinere varianten van de zogenaamde 'elephant plates', het gegolfd plaatijzer die de Britten vooral na de Derde Slag bij Ieper gebruikten bij de bouw van hun typische 'shelters'. Vandaag de dag zijn maar een heel beperkt aantal dergelijke militaire postjes bewaard gebleven. Het gebruik van zadeldaken komt nog voor bij de weinig bewaarde Nieuw-Zeelandse constructies uit de winter 1917-1918.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuigen van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

Als stille getuigen, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel zijn gaan uitmaken van het landschap.

Is de omvattende bescherming van

Duitse bunker Scott Post

Lange Dreve (Zonnebeke)
Duitse bunker, opgetrokken na de Tweede Slag bij Ieper en veroverd op 26 september 1917 door Australische eenheden, die de bunker met de naam 'Scott Post' bedachten.

Nieuw-Zeelandse schuilplaats (1) Polygoonbos

Eén van twee gelijkaardige kleine betonnen militaire postjes te midden van het Polygoonbos, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Nieuw-Zeelandse eenheden.

Nieuw-Zeelandse schuilplaats (2) Polygoonbos