Parochiekerk Sint-Ermelindis

Parochiekerk Sint-Ermelindis, pastorie, Prins-Kardinaalshoeve met donjon en dorpskern

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (K.C.M.L.) motiveert de bescherming als volgt: "De Sint-Ermelindiskerk van Meldert wordt beschermd als monument omwille van haar historische en artistieke waarde als belangrijke landelijke kerk, voormalig bedevaartsoord, begrijpende een toren in overgangsstijl uit de eerste helft van de dertiende eeuw, verhoogd in gotische stijl, voorzien van een spits uit de 17de eeuw en een portaal uit de 18de eeuw, een schip met gotische zuilen uit het einde van de 14de eeuw en een classicistische aankleding van 1788, verder een classicistisch koor - gedateerd 1780, een sacristie van 1864 met een gepolychromeerde calvarie uit 16de eeuw, en ten slotte een interessant neobarok meubilair uit de 19de eeuw en grafstenen onder meer van 1584, 1651 en 1639."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000604, Dorpskern van Meldert, Advies KCML (05/03/1981).

De Sint-Ermelindiskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

St.-Ermelindisstraat (Hoegaarden)
Belangrijke landelijke kerk, voormalig bedevaartsoord. De plattegrond omvat een aanzienlijke westtoren tussen de verlenging van de zijbeuken, een driebeukig schip van vier traveeën en een koor met halfronde apsis.