Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Molensite windmolen De Grote Macht

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Windmolen De Grote Macht: omgeving

Beschrijving

De molensite is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de windmolen, 19de-eeuwse molenaarswoning, kleinere woning, stallingen met voormalig stoomketelgebouw, maalderijgebouw uit 1920, berghok voor olievaten en smeedijzeren toegangspoort met twee pilasters. De windmolen is eveneens beschermd als monument bij Koninklijk Besluit van 19 maart 1996.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de windmolen De Grote Macht is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een vroeg 19de-eeuwse windmolensite, met onder meer een 19de-eeuwse molenaarswoning, een kleinere woning, stallingen met inbegrip van het voormalige stoomketelgebouw, het maalderijgebouw uit 1920- illustratie van een klassieke evolutie van een dergelijke site - het berghok voor olievaten, een smeedijzeren toegangspoort met twee pilasters.

Is de omvattende bescherming van

Windmolensite De Grote Macht

Wittemolenstraat 277, 277A (Wevelgem)
De vanaf 1816-1817 ontwikkelde windmolensite omvat de windmolen De Grote Macht of Witte Molen, de molenaarswoning, de stallen met het stoomketelgebouw, de maalderij (1922) en het berghok voor olievaten. Smeedijzeren hekken tussen bakstenen pilasters geven toegang tot het molenerf. Met zijn erg brede buitendiameter is de Grote Macht de meest volumineuze van de bewaarde West-Vlaamse windmolens. Deze hoge stellingmolen vormt een unieke getuige van de 'luxueuze' molenarchitectuur in de Franse en Hollandse periodes, waarbij naast baksteen ook prestigieuze natuursteen werd gebruikt. De molen met herstelde kap en wiekenkruis vormt een baken in het omgevende landschap.