Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met losse bestanddelen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hofstede met omgeving

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de waarde van het landschap als volgt werd gemotiveerd: ”Het oord dat wordt gevormd door volgende aan elkaar aansluitende kadastrale percelen te Reninge: 3de afdeling sectie D, percelen 840; 841a; 839a. Deze bescherming wordt gerechtvaardigd door de toedracht, dat dit oord zowel de natuurlijke als de cultuurhistorische levensruimte vormt voor het hoger omschreven architectuurcomplex, waarvan de afzonderlijke objecten als monument worden beschermd.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000505, Sint-Corijnstraat 8, advies KCML (1985).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de hofstede is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke, in casu landschappelijk-artistieke waarde en historische waarde

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.