Station Wevelgem

Spoorwegstation van Wevelgem met sanitair huisje, goederenloods en afsluiting

Beschrijving

Het station van Wevelgem met inbegrip van het sanitair huisje, de goederenloods en betonnen afsluiting is beschermd als monument.

Waarden

Het spoorwegstation van de N.M.B.S. met inbegrip van het sanitair huisje, de goederenloods en betonnen afsluiting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een dorpsstation van het derde type, gebouwd door de Staatsspoorwegen, op de plaats van een ouder station dat er in 1855 door een privé-maatschappij was opgetrokken langs een spoorlijn die in 1853 - een internationale bloeiperiode met betrekking tot de bouw van spoorweginfrastructuur - door de 'Société anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale' werd aangelegd en in 1924 nog werd voorzien van een goederenstation; als aanzet voor de uitbreiding van de dorpskern van Wevelgem; ooit van grote regionale economische betekenis door het vervoer van kolen en vlas; dat samen met de stations te Bissegem, Wervik, Komen, Vlamertinge het eigen architecturale karakter van de lijn Kortrijk-Poperinge bepaalt.

Station Wevelgem en goederenloods

Stationsstraat 1-5 (Wevelgem)
Station bestaande uit hoofdgebouw, sanitair huisje, goederenloods en betonnen afsluiting. Zogenaamd staatsstationsgebouw van het type 3 van 1912 (standaardstation uit de periode 1900-1914 op basis van het type uit 1885-1900), opgebouwd op de plaats van een ouder station door een privé-maatschappij langs een spoorlijn die in 1853 door de "Société Anonyme des Chemins de Fer de la Flandre Occidentale" werd aangelegd. Goederenloods van 1924 van één bouwlaag onder zadeldak.