Station Wevelgem

Beschermd monument van 14-06-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Deelgemeente Wevelgem
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 1, Stationsstraat 3, Stationsstraat 5 (Wevelgem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34041/600.1
  • 4.01/34041/697.1
  • OW001485

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Wevelgem

Stationsstraat 1-5, Wevelgem (West-Vlaanderen)

Station bestaande uit hoofdgebouw, sanitair huisje, goederenloods en betonnen afsluiting. Beschermd als monument bij M.B. van 14 juni 2001.

Beschrijving

Het station van Wevelgem met inbegrip van het sanitair huisje, de goederenloods en betonnen afsluiting is beschermd als monument.

Waarden

Het spoorwegstation van de N.M.B.S. met inbegrip van het sanitair huisje, de goederenloods en betonnen afsluiting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een dorpsstation van het derde type, gebouwd door de Staatsspoorwegen, op de plaats van een ouder station dat er in 1855 door een privé-maatschappij was opgetrokken langs een spoorlijn die in 1853 - een internationale bloeiperiode met betrekking tot de bouw van spoorweginfrastructuur - door de 'Société anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale' werd aangelegd en in 1924 nog werd voorzien van een goederenstation; als aanzet voor de uitbreiding van de dorpskern van Wevelgem; ooit van grote regionale economische betekenis door het vervoer van kolen en vlas; dat samen met de stations te Bissegem, Wervik, Komen, Vlamertinge het eigen architecturale karakter van de lijn Kortrijk-Poperinge bepaalt.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.