Architectenwoning van Remi Lemahieu

Belle-Epoque villa

De architectenwoning van Remi Lemahieu is beschermd als monument.

De Belle-Epoque villa is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld uit het oeuvre van de Gullegemse architect Remi Lemahieu, die werkzaam was in Gullegem en omstreken en hoofdzakelijk burgerwoningen ontwierp, gekenmerkt door een eclectische vormentaal. Daarnaast bouwde hij verschillende villa's aan zee, onder meer in Sint-Idesbald (Koksijde), sociale woningen en schoolgebouwen. De kwaliteit van zijn oeuvre overstijgt het lokaal niveau.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typische Belle-Epoque villa van 1902 en eigen woning van architect Remi Lemahieu. De imposante woning valt op door het rijk uitgewerkte parement (zie het kleurrijk materiaalgebruik) en de typerende eclectische vormentaal onder meer bestaande uit elementen geleend uit de art-nouveau en de landelijke architectuur;
De speels uitgewerkte gevel van witte baksteen (Brique de Silezie) wordt gekenmerkt door de rondboogfries, tandlijsten, de overkragende bovenverdieping, de afgeschuinde hoektravee met open spant en het polygonale hoektorentje. Opmerkelijk is het belang dat aan de detaillering werd besteed, zie de als mascaron uitgewerkte sluitstenen, de boogvelden met reliëf met architectensymbolen en het schrijnwerk, in het bijzonder de deur met naam van de architect. Te vermelden is de behouden trekbel.

artistieke waarde

Het gaaf bewaarde en rijke interieur. Het als totaalkunstwerk ontworpen interieur valt op door het rijke materiaalgebruik. De integratie en de uitwerking van het meubilair, onder meer de ingebouwde kasten, getuigt van groot vakmanschap;
Het rijkelijk gebruik van duurzame houtsoorten verwijst naar de tweede activiteit van de architect namelijk houthandelaar;
De functionele kantoorruimte waar de de architect zowel zijn plannen tekende als de arbeiders en leveranciers uitbetaalde, zie het raampje in de zijgevel, getuigt van de combinatie van beide activiteiten. De ingebouwde kasten en de marmeren schouwmantel met erboven de geschilderde Sint-Jozef op doek in pre-Rafaëlistische stijl zijn opvallend. Eveneens te vermelden zijn het bewaarde bureau en de luchter;
Opmerkelijk is tevens de veranda of eetplaats verlicht door centrale lanterneau met glas-in-lood. De wanden zijn, boven de houten lambrisering met ingewerkte kasten, beschilderd met sjablonen in de vorm van druivenranken.

Bissegemstraat 108 (Wevelgem)
Vrijstaande stadsvilla opgetrokken in 1902, zie boogvelden, en qua stijl aansluitende bij de art nouveau (Belle Epoque). Eigen woning van architect Remi Lemahieu, die tevens mede-eigenaar was van de achtergelegen houthandel.