Beschermd monument

Hoeve met losse bestanddelen

Beschermd monument van tot heden

ID
13634
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13634

Besluiten

Hofstede met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 07-11-1985  ID: 2107

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De boerenwoning met aanpalende dwarsschuur, het stalletje, het wagenkot en de schaapskooi van de hoeve, zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de cultuur-historische waarde van de monumenten als volgt werd gemotiveerd: ”De architectuur van de objecten bestaat hoofdzakelijk uit vakwerkbouw. Meer bepaald uit vakwerkbouw van het Vlaamse type, dat onder meer wegens zijn uitgesproken staander-bouwwijze in gestalte gevoelig afwijkt van het Nederfankische type, dat in het Zuid-Nederlandse cultuurgebied meestal gebruikelijk is. Ondertussen is het Vlaamse type ook in het Houtland erg zeldzaam geworden; zeldzamer nog, wanneer het zoals hier de gestalte van een meerledig gebouwencomplex mag bepalen.”

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000505, Sint-Corijnstraat 8, advies KCML (1985).


Waarden

het boerenhuis met aanpalende dwarsschuur, het stalletje, het wagenkot en de schaapskooi van de hofstede is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.