Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Pues Boom

Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Haspengouw tussen Borgloon en Vechmaal
vaststellingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14383

Beschrijving

Deze zomerlinde is gelegen op een splitsing van twee holle wegen, waaronder de Romeinse Kassei. De boom wordt op verschillende historische kaarten (vanaf 1745 tot 1930) weergegeven. In de 18de eeuw stond er een kruis of kapel bij de boom, deze is later verdwenen. Volgens de literatuur stond op deze plaats tevens een galg, vandaar ook de benaming "galgeboom". Voor de boom staat nog de onderkant van een zeshoekige steen, mogelijk van deze galg. De hoge ligging van deze plaats, ca. 10m boven de holle wegen, moet een indrukwekkend beeld hebben gegeven. De boom is in zijn huidige toestand volledig hol en bestaat zelfs uit twee afzonderlijke delen welke op zich vrij vitaal zijn. De boom heeft met zijn lange geschiedenis een belangrijke historische waarde.

Pues Boom

Oude Kassei (Borgloon)