Beschrijving
De bescherming omvat een Duitse militaire post met platform voor een Minenwerfer.
Waarden
De Duitse militaire post met platform voor een 'Minenwerfer' (W.O. I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
historische waarde
in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:
Als zijnde een Duitse post voor een 'Minenwerfer', die in de tweede helft van 1916 is opgetrokken ten westen van de Duitse derde stelling. later ook wel met 'Artillerie-Schutz-Stellung' aangeduid. Een 'Minenwerfer' is een Duitse mortier, een zogenaamd steilbaan- of werpgeschut met een korte loop. Dergelijke mortieren werden door de Duitsers intensief gebruikt, onder meer voor het vernietigen van verdedigingswerken. De 'Artillerie-Schutz-Stellung' bestond uit loopgraven met prikkeldraadversperringen, met ter hoogte van Zandvoorde-dorp op regelmatige afstand geschutstellingen. waaronder onderhavige mortierstelling. Via smalsporen werd de munitie voor deze geschutstellingen aangevoerd.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.
historische waarde
in casu architectuurhistorische en historische contextwaarde:
Als zijnde een Duitse militaire post met platform voor een 'Minenwerfer'. De constructie is vrij opvallend afgewerkt, met onder meer de hoekige buitenmuur en de talrijke nissen. Voor zover gekend zijn geen andere dergelijk betonnen posten met platformen voor Duitse mortieren in de Westhoek bewaard gebleven.
sociaal-culturele waarde
Als materiƫle getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.