Kubistisch burgerhuis

Woning ontworpen door Jozef De Bruycker

De bescherming als monument omvat het kubistische burgerhuis ontworpen door Jozef De Bruycker.

Schoolstraat 10 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: zijnde een typisch voorbeeld van de vernieuwende interbellumarchitectuur te Izegem, hier uitgevoerd naar aan ontwerp van de Roeselaarse architect J. De Bruycker, die geldt als een modernist die het lokale en provinciale niveau overstijgt. De woning geldt als een representatief voorbeeld van een deelaspect van De Bruyckers oeuvre, met name de kleinere burgerwoning. Typerende elementen zijn de geometrische vormentaal, het betonskelet als dragend element en de vlaggenmast als verticaliserend sierelement.
In het gaaf bewaarde interieur komt de interesse van De Bruycker voor het gesamtkunstwerk" duidelijk naar voor, alsook het grote belang dat hij hechtte aan kleur door de uitgesproken kleurstellingen in de verschillende ruimtes. Het totaalconcept zoals de architect het bedoelde, bleef behouden.

Schoolstraat 10 (Izegem)
Deels vrijstaande burgerwoning, ten dele inspringend ten opzichte van de rooilijn; voortuintje met lage bakstenen muur en poortje; twee bouwlagen onder tentdak: het bouwplan voorziet een plat dak. Kleurrijke, kubistische burgerwoning van 1932, naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare), gebouwd in opdracht van M. Dumoulin, handelaar in bouwmaterialen.