Onze-Lieve-Vrouw ter Biestkapel

Beschermd monument van 03-06-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Deelgemeente Wevelgem
Straat Bieststraat
Locatie Bieststraat zonder nummer (Wevelgem)
Alternatieve naam Koortskapel

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34041/602.1
  • 4.01/34041/624.1
  • OW002609

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Onze-Lieve-Vrouw ter Biestkapel

Bieststraat zonder nummer, Wevelgem (West-Vlaanderen)

Gelegen tegenover de hoeve zogenaamd "CAPELLEHOF"; beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Onze-Lieve-Vrouw ter Biestkapel is beschermd als monument.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw ter Biestkapel of Koortskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een eeuwenoude plek van lokale volksdevotie, voor het eerst vermeld in 1331 als 'Capellanus de Biest' op een lijst van alle kerkelijke instellingen van het bisdom Doornik. De kapel wordt voor het eerst afgebeeld op de Kaarten van Vlaanderen (1567) en wordt vermeld in de Beschrijving van de Nederlanden door L. Guicciardini (1567) en de Beschrijving van Vlaanderen van P. Forlani (1567).

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een neogotisch bedehuis van 1896 (zie gevelsteen), het gebouw wordt getypeerd door verzorgd materiaalgebruik, onder meer rode baksteen, arduin en de leien bedaking. Het interieur bewaart de cementtegel vloer met geometrisch motief.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een getuige van religieuze gebruiken tijdens het ancien regime met name een stichting van een kapelanie in ruil voor diensten in de vorm van het opdragen van missen.

volkskundige waarde

Als zijnde een eeuwenoude plek van lokale volksdevotie. De kapel wordt nog steeds bezocht door mensen die komen bidden voor genezing, het is een druk bezochte devotieplaats tijdens de meimaand en op 15 augustus.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.