Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Zomereik als grensboom

Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Haspengouw tussen Borgloon en Vechmaal
vaststellingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14383

Beschrijving

Deze zomerlinde, gelegen op de grens tussen Vechmaal en Oreye, alsook de grens tussen Vlaanderen en Wallonië is een grensboom. Deze grensboom is aangeplant op de westelijke berm van de weg, op de plek waar de gemeente- en gewestgrens naar het westen van de weg afbuigt. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, als een baken en een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag die wisten tot waar ze hun wettelijke bevoegdheden konden uitvoeren en bovendien werden grensconflicten zo vermeden.

Sint-Martinusstraat (Heers)
Grensboom van zomerlinde, gelegen op de grens tussen Vechmaal en Oreye, alsook de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. De grensboom is aangeplant op de westelijke berm van de weg, op de plek waar de gemeente- en gewestgrens naar het westen van de weg afbuigt.

Wordt opgevolgd door