Expo 58-paviljoen van Joegoslavië

Geografisch pakket Wevelgem

Beschrijving

Het voormalig expo 58-paviljoen van Joegoslavië is beschermd als monument. Op het moment van bescherming kent het gebouw een bestemming als Sint-Pauluscollege.

Het Sint-Pauluscollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een uitzonderlijk relict van de wereldtentoonstelling in 1958 te Brussel de zogenaamde Expo '58.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een kwalitatief hoogstaand en karakteristiek ontwerp uit de jaren 1950. Het gebouw is een representatieve getuige van de zogenaamde 'expo-architectuur' in Vlaanderen;
Als zijnde het voormalig Joegoslavische paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel. Het paviljoen werd ontworpen door Vjenceslav Richter in 1956-1958. In 1958 werd het gebouw aangekocht door het Sint-Pauluscollege waarna het gedemonteerd werd en met de nodige aanpassingen heropgebouwd werd tussen 1958-1960. Sinds 1960 doet het dienst als schoolgebouw;
Als zijnde een belangrijk voorbeeld van vooruitstrevende architectuur uit de jaren 1950, die zich liet inspireren door de technologische vooruitgang voornamelijk op het gebied van ruimtevaart. Richters bijzonder fascinatie voor het overwinnen van de zwaartekracht lag aan de basis van het ontwerp. Het ontwerp brengt het gevoel van lichtheid en de overwinning op de zwaartekracht naar voren;
Als zijnde één van de weinige nagenoeg gave en in zijn volledigheid behouden paviljoenen van de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel. Het paviljoen werd op de Expo 158 bekroond met een 11gouden ster.

Deken Jonckheerestraat 7 (Wevelgem)
In 1958 expo-paviljoen van Joegoslavië, op de wereldtentoonstelling in Brussel, ontworpen door Vjenceslav Richter. Het gebouw met bijhorende tentoonstelling werd op de wereldtentoonstelling bekroond met een gouden ster. De gouden ster was de hoogste prijs in de categorie 'collectieve inzendingen'.