Herenhuis

Geografisch pakket Wevelgem

Het herenhuis is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de verfijnde levensstijl van de burgerij op het einde van de 19de eeuw;
Als zijnde interessant door het grotendeels behouden interieur met verzorgde en luxueuze binnenafwerking, als uiting van de status van de bewoners. Zeldzaam is de gaafheid van de plafondschilderingen en de behouden paneeldeuren met sjablonen (leliemotief) .

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een herenhuis opgetrokken in 1896 in eclectische stijl met elementen uit de neo-Vlaamse-renaissancestijl. Opvallend is de zorg die besteed werd aan de uitwerking van de gevel, zoals het rijkelijk en decoratief gebruik van arduin, de muurbanden van gekleurde baksteen en de fraaie houten erker op de eerste bouwlaag. Opmerkelijk is de achtergevel met decoratief uitgewerkte houten pui op de begane grond;
Als zijnde een herenhuis met grotendeels behouden indeling en aankleding voornamelijk gekenmerkt door de rijk gedecoreerde stucwerkplafonds.

Herenhuis

Kortrijkstraat 71 (Wevelgem)
Herenhuis, opgetrokken in 1896 (zie kadaster) door landbouwer Hendrik Frederik D' Hond-Verheust. Het stuk grond was in het bezit van Jozef Van Ruymbeke, een linnenkoopman uit Kortrijk.