Beschermd monument

Herenhuis

Beschermd monument van 03-06-2005 tot heden
ID: 13663   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13663

Besluiten

Geografisch pakket Wevelgem
definitieve beschermingsbesluiten: 03-06-2005  ID: 4405

Beschrijving

Het herenhuis is beschermd als monument.Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een herenhuis opgetrokken in 1896 in eclectische stijl met elementen uit de neo-Vlaamse-renaissancestijl. Opvallend is de zorg die besteed werd aan de uitwerking van de gevel, zoals het rijkelijk en decoratief gebruik van arduin, de muurbanden van gekleurde baksteen en de fraaie houten erker op de eerste bouwlaag. Opmerkelijk is de achtergevel met decoratief uitgewerkte houten pui op de begane grond;
Als zijnde een herenhuis met grotendeels behouden indeling en aankleding voornamelijk gekenmerkt door de rijk gedecoreerde stucwerkplafonds.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de verfijnde levensstijl van de burgerij op het einde van de 19de eeuw;
Als zijnde interessant door het grotendeels behouden interieur met verzorgde en luxueuze binnenafwerking, als uiting van de status van de bewoners. Zeldzaam is de gaafheid van de plafondschilderingen en de behouden paneeldeuren met sjablonen (leliemotief) .


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis

Kortrijkstraat 71 (Wevelgem)
Herenhuis, opgetrokken in 1896 (zie kadaster) door landbouwer Hendrik Frederik D' Hond-Verheust. Beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005. Het stuk grond was in het bezit van Jozef Van Ruymbeke, een linnenkoopman uit Kortrijk.