Beschermd monument

Molenromp

Beschermd monument van 03-06-2005 tot heden

ID: 13664   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13664

Besluiten

Geografisch pakket Wevelgem
definitieve beschermingsbesluiten: 03-06-2005  ID: 4405

Beschrijving

De molenromp van de stellingmolen, zogenaamd Denys, is beschermd als monument.Waarden

De molenromp van de stellingmolen zogenaamd Denys is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Het betreft een belangrijk restant van een vroeg voorbeeld van een stellingmolen waarvan de opbouw in 1834 te dateren valt en dit op een oude windmolensite met houten windmolen. Deze molenromp wordt gekenmerkt door een geschrankt vensterschema en toont nog de sporen van de specifieke ijzeren stelling. Het is een materiële getuige van de pre-industriële voedingsnijverheid die ook te Wevelgem door windmolens werd gedragen. Tevens gaat het hier, met zijn hoogte van 18 meter, om één van de hoogste in één bouwcampagne opgetrokken molenrompen in het Kortrijkse en een van de hoogste in het Vlaamse gewest en vormt aldus een waar baken met industrieel-archeologisch karakter in een wijde omgeving.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Vlasschuren en molenromp

Kortrijkstraat 100-106 (Wevelgem)
Vlasschuren, naar verluidt opgetrokken in 1907 en 1913. Trapgevels van rode, verankerde baksteen. Licht getoogde muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk. Centraal, drie houten poorten onder ijzeren I-balken. Nummer 108 met bewaarde vlaskamer. Bakstenen stellingmolen zogenaamd "DENYS" uit 1834. Beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005.