Brouwerij Carpentier: mouterij

De bescherming als monument omvat de mouterij uit 1890 van de voormalige brouwerij Carpentier.

Waarden

De mouterij van de voormalige brouwerij Carpentier is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een beeldbepalend en typerend pand in de Papestraat, dat deel uitmaakt van het historisch stratenpatroon. Het pand is een relict van de in de 19de eeuw en begin 20ste-eeuwse oorspronkelijke verwevenheid van de verschillende stedelijke functies.
Als zijnde het laatste relict van de bloeiende 19de-eeuwse Izegemse brouwerijnijverheid.
Als zijnde één van de laatste restanten van de belangrijkste brouwerij van de stad Izegem en omgeving die in 1840 240 hectoliter bier produceerde en in 1845 reeds 4.640 hectoliter.

industrieel-archeologische waarde

De behouden mouterij van 1890 die opvalt door de fraaie en speels uitgewerkte gevel zijde gekasseid erf.
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een mouterijgebouw met kiemvloeren en nog bewaarde stoof of haard. De mouterij, die zowel naar concept als naar stijl (cf. gedetailleerde baksteenarchitectuur) en afmetingen (cf. imposante langgestrekte gevel) opvalt, is een zeldzame getuige van de toenmalige opvattingen en mogelijkheden inzake de productieprocessen in se en de bedrijfseconomische context waarin brouwerijen nog met een eigen mouterij werkten, een werkwijze die later zal vervangen worden door de externe levering aan brouwerijen van op industriële schaal gemoute granen.
Dit gebouw is tevens zeer beeldbepalend in de lokale stedelijke context en illustreert de verwevenheid van de verschillende stedelijke functies in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.
Als zijnde de enige nog resterende materiële getuige van een voor de streek ooit belangrijke brouwerij.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een belangrijke getuige van de Izegemse en Vlaamse economische geschiedenis in de 19de eeuw en begin 20ste eeuw.

Gentsestraat 28_1, Papestraat 1 (Izegem)
Voormalige mouterij met ast van Brouwerij Carpentier, enige restant van het oorspronkelijke brouwerijcomplex dat bestond uit verschillende vleugels waaronder een een brouwerswoning, paardenstallen, graanmagazijnen, kuiperij,... De mouterij dateert van 1890 en heeft een langgestrekte, beelbepalende en kenmerkende gevel van drie bouwlagen, aan de straatzijde geritmeerd door elf blinde venstertraveeën.