Villa Chalet de l'Abbaye

Geografisch pakket Wevelgem

De villa, zogenaamd Chalet de l'Abbaye, is beschermd als monument.

Waarden

De villa Chalet, zogenaamd de l'Abbaye, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een merkwaardig en opvallend, eclectisch villaatje van 1904 - 1905 gebouwd in opdracht van V. Hassebrouck een Noord-Franse nijveraar;
Als zijnde opvallend door het omlopend bordes, beschut door leien afdak rustend op korbelen. Er werd heel wat aandacht besteed aan de detaillering van het speelse ontwerp, zoals te zien in het houtwerk en naambord in mozaïek.

Lauwestraat 135 (Wevelgem)
Merkwaardige villa zogenaamd Chalet de L'Abbaye (zie mozaïek). erkwaardige villa zogenaamd Chalet de L'Abbaye (zie mozaïek). Woning opgetrokken in 1904-1905 in opdracht van V. Hassebroucq-Vanderhaeghen een nijveraar uit Komen (Noord-Frankrijk). Naam verwijst naar de nabijgelegen Guldenbergabdij. Eclectische villa met invloeden van de Engelse cottage architectuur zie het dakenspel en het rijkelijk gebruik van hout voor onder meer overdekt bordes. Aansluitend achtergelegen nutsgebouwen (onder meer stallingen en wagenhuis) op L-vormige plattegrond. Gekasseid erf.