Hoeve Heerlijkheid van Marrem: poortgebouw, stalvleugel en schuur

Beschermd monument van 03-06-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Deelgemeente Wevelgem
Straat Marremstraat
Locatie Marremstraat 1 (Wevelgem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34041/610.1
  • OW002618

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve Heerlijkheid van Marrem

Marremstraat 1, Wevelgem (West-Vlaanderen)

Historische hoeve zogenaamd "Heerlijkheid van Marrem", centrum van de gelijknamige heerlijkheid en achterleen van de heerlijkheid ten Eeckhoutte van Geluwe. Poortgebouw, schuur en stalvleugel beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het poortgebouw, de stalvleugel en schuur van de hoeve.

Waarden

Het poortgebouw, de stalvleugel en schuur van de historische hoeve zogenaamd Heerlijkheid van Marrem zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1402;
Als zijnde een hoeve die tussen 1758 en 1796 in eigendom was van de Guldenbergabdij. De abdij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Wevelgem.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een 18de-eeuwse hoeve met semi-gesloten opstelling met gaaf bewaard poortgebouw geflankeerd door stalvleugels en schuur. De gebouwen worden gekenmerkt door aandaken met vlechtingen en asemgaten. Het historische belangrijke poortgebouw heeft het typisch fronton met wapenschild van Abdis Peuterman, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Guldenbergabdij, eigenaar van de hoeve van 1758 tot 1796. Onder haar patronaat kende de abdij een bloeiperiode en worden tal van nieuwbouwwerken en restauratiewerken uitgevoerd. Ook de hoeve wordt tijdens haar bewind vernieuwd. De poort is gedateerd 1767;
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een grote, deels behouden l8de-eeuwse hoeve in Wevelgem.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde getuige van de rol van de abdij in het landelijke leven van Wevelgem.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.