Hoeve Heerlijkheid van Marrem: poortgebouw, stalvleugel en schuur

Geografisch pakket Wevelgem

De bescherming als monument omvat het poortgebouw, de stalvleugel en schuur van de hoeve.

Waarden

Het poortgebouw, de stalvleugel en schuur van de historische hoeve zogenaamd Heerlijkheid van Marrem zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde getuige van de rol van de abdij in het landelijke leven van Wevelgem.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een 18de-eeuwse hoeve met semi-gesloten opstelling met gaaf bewaard poortgebouw geflankeerd door stalvleugels en schuur. De gebouwen worden gekenmerkt door aandaken met vlechtingen en asemgaten. Het historische belangrijke poortgebouw heeft het typisch fronton met wapenschild van Abdis Peuterman, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Guldenbergabdij, eigenaar van de hoeve van 1758 tot 1796. Onder haar patronaat kende de abdij een bloeiperiode en worden tal van nieuwbouwwerken en restauratiewerken uitgevoerd. Ook de hoeve wordt tijdens haar bewind vernieuwd. De poort is gedateerd 1767;
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een grote, deels behouden l8de-eeuwse hoeve in Wevelgem.

Als zijnde een hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1402;
Als zijnde een hoeve die tussen 1758 en 1796 in eigendom was van de Guldenbergabdij. De abdij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Wevelgem.

Hoeve Heerlijkheid van Marrem

Marremstraat 1 (Wevelgem)
Hoeve met semigesloten opstelling met ten noorden het sterk verbouwde en met nieuwbouw uitgebreide woonhuis, ten westen schuur vermoedelijk van 1929 met geïncorporeerd wagenhuis en ten oosten 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur en ten zuiden 18de-eeuwse toegangspoort met aansluitende stalvleugel. Ten noorden deels behouden omwalling aangeduid door knotwilgen. In 1943 verdwijnt een deel van de omwalling.