Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ensemble van dorpswoningen met omgeving

Woonhuisjes met hun onmiddellijke omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 10-01-2024  ID: 15242

voorlopige opheffingsbesluiten: 28-08-2023  ID: 15162

Woonhuizen met omgeving

Beschrijving

De drie eenlaagshuisjes, zogenaamd kortwoonsten, met hun onmiddellijke omgeving te Aarsele, waren beschermd als dorpsgezicht.

Op 10 januari 2024 werd de bescherming opgeheven. De woningen werden in 1993 afgebroken en in gewijzigde vorm heropgebouwd. Daarbij gingen de erfgoedelementen en -kenmerken onherroepelijk verloren.

Het beschermingsdossier uit 1981 motiveerde de bescherming als volgt: “De woonhuisjes dienen beschermd te worden als dorpsgezicht, om reden van hun historische waarde als voorbeelden van oude sociale bouw in de streek van Tielt."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000393, Woonhuisjes met hun onmiddellijke omgeving (dorpsgezicht) (M. Goossens, 1981).

Waarden

De woonhuisjes met hun onmiddellijke omgeving waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Ensemble van dorpswoningen

Sterrestraat 17-21 (Tielt)