Beschermd monument

Plein met parochiekerk en pastorie

Beschermd monument van 03-06-2005 tot heden

ID: 13685   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13685

Besluiten

Geografisch pakket Wevelgem
definitieve beschermingsbesluiten: 03-06-2005  ID: 4405

Beschrijving

De parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria met klokkentoren en plein en de naastgelegen pastorie met ommuurde pastorietuin zijn beschermd als monument.Waarden

De parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria met klokkentoren en plein en de naastgelegen pastorie met ommuurde pastorietuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Omwille van het kerkmeubilair, eveneens ontworpen door Dom Hans van der Laan, met name het altaar, podium en achthoek rond de doopvont van gepolijste Doornikse arduin en de banken, priesterbank, credenstafel, akolietenbankjes, boekenstaanders en biechtstoelen van donkergebeitst grenenhout. Vermeldenswaardig zijn ook de witstenen doopvont met grenenhouten deksel naar ontwerp van L. Holvoet en het orgel vervaardigd door de firma Loncke.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hedendaags kerkgebouw met aangrenzende pastorie, opgetrokken in 1968. Het gebouw is één van de zeldzame ontwerpen van Benedictijnermonnik Dom Hans van der Laan (1904-1991) in samenwerking met het architectenbureau van zijn broer Nico van der Laan en architect Jozef Lietaert. Naast het gebouw ontwerpt van der Laan tevens het kerkmeubilair, de liturgische gewaden, het vaatwerk en het getijdenboek van de monniken.
Als belangrijke getuige van het oeuvre van de Nederlandse architect Dom Hans van der Laan (1904-1991), getypeerd door de colonnade gevormd door pijlers, de rechthoekige muuropeningen en de gegolfde dakrand gevormd door Toscaanse pannen;
De omgeving maakt deel uit van het ontwerp en is bedoeld als één open ruimte.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria en plein

Maurits Lauwersplein zonder nummer, Oleanderstraat 21 (Wevelgem)
Kerkgebouw naar ontwerp van Dom Hans van der Laan (Vaals, Nederland) in samenwerking met het architectenbureau van zijn broer Nico van der Laan en architect Jozef Lietaert (Brugge).


Pastorie Wijnberg

Maurits Lauwersplein 4 (Wevelgem)
Pastorie Wijnberg, naar ontwerp van Dom Hans van der Laan en J. Lietaert, in dezelfde stijl opgetrokken als de Wijnbergkerk.