Beschermd monument

Parochiekerk Sint-Bavo

Beschermd monument van 23-02-1983 tot heden
ID: 13687   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13687

Besluiten

Parochiekerk Sint-Bavo
definitieve beschermingsbesluiten: 23-02-1983  ID: 1893

Beschrijving

De Sint-Bavokerk te Kanegem, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Om architectuurhistorische en artistieke reden, gezien haar sierlijke neobarokke bouwtrant en haar voor een dorpskerk ongewone afmetingen en allure."

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000448, Sint-Bavokerk (S.N., 1983).

Waarden

De Sint-Bavokerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Sint-Bavo

Kanegem-Dorp 1 (Tielt)
* Kanegem-Dorp nr. 1. <italic>Sint-Bavokerk</italic>, neobarokke parochiekerk gebouwd in 1897-1910 naar ontwerp van architecten Eugène Coopman uit Brugge en Frans Vanden Heuvel uit Nevele, ter vervanging van een classicistische kerk uit 1779, op de plaats van een oudere kerk. Georiënteerde kerk zonder kerkhof, ten westen van het dorpsplein en ten oosten van het voormalige gemeentehuis. Bes

Is de omvattende bescherming van

Orgel kerk Sint-Bavo

Kanegem (Tielt)
Over voormalige orgels in de kerk van Kanegem is niets gepubliceerd. Het enige bekende gegeven is een herstelling door de Brugse orgelmaker Simon Hooghuys in 1842. In 1912, na de renovatie van de kerk, werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Geurts, orgelbouwer in Berchem (bij Antwerpen). Een electro-ventilator werd in 1938 bijgevoegd door J. Anneessens (Menen). In 1940 was er schade door het bombardement bij aanvang van Wereldoorlog II; het is niet bekend welke orgelbouwer de schade hersteld heeft. In 1965 had een herstelling plaats door P. Anneessens (Menen), verder onderhoud was in handen van diens opvolger P. Andriessen. Algehele restauratie (met restauratiepremie van het Vlaams Gewest) had plaats in de jaren 2008-2009, naar ontwerp van Gabr. Loncke (Overmere) en uitgevoerd door J. Lapon (Diksmuide).