Herenhuis La Roseraie

Geografisch pakket Wevelgem

Het herenhuis, zogenaamd La Roseraie, is beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis, zogenaamd La Roseraie, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde één van de weinige bekende en tevens gaaf bewaard interieur van de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene in de gemeente Wevelgem;
Het als totaalkunstwerk ontworpen interieur valt op door het rijke materiaalgebruik (te zien in het rijkelijk gebruik van hout in de ontvangsthal) en het grote vakmanschap onder meer in de bepleisterde plafonds en de fraaie glas-in-lood raampjes met typerende motieven eigen aan de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een dieper in gelegen herenhuis met afsluitend ijzeren hek, opgetrokken circa 1902 in opdracht van de vooraanstaande Wevelgemse familie Vanackere;
Als zijnde een herenhuis met gaaf bewaard interieur, uitgevoerd door de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene, op de traploper, de houten lambrisering en de glas-in-lood raampjes vinden we het door hun veelvuldig gebruikte eikelmotief terug.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de verfijnde levensstijl van de burgerij in het begin van de 20ste eeuw;
Als zijnde interessant door het gaaf bewaarde interieur met verzorgde en luxueuze binnenafwerking, als uiting van de status van de bewoners.

Vanackerestraat 53 (Wevelgem)
Herenhuis, opgetrokken circa 1902 in opdracht van de familie Vanackere. Dieper in gelegen herenhuis met voortuintje, aan de straat afgezet door ijzeren hek.