Klooster de Pélichy en school

Klooster van de zusters van Maria met cultuurgoederen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het klooster van de zusters van Maria of klooster de Pélichy, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken.

Waarden

Klooster van de zusters van Maria is beschermd als monument met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De site als zijnde representatief en relatief gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse klooster- en schoolsite. Het betreft hier een klooster met school die werd gebouwd in het begin van de 19de eeuw met als doel kosteloos onderwijs in te richten. De school kende in de tweede helft van de 19de eeuw, onder impuls van priester Joseph de Pélichy, een belangrijk mecenas in Izegem, een enorme bloeiperiode.
De kloosterschool vormt een getuige van de onderwijsgeschiedenis in Vlaanderen vanaf het begin van de 19de eeuw tot heden.
De zes bewaarde landkaarten van 1844 zijn een getuige van de aardrijkskundige kennis van de wereld op dat moment.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een fraai voorbeeld van een 19de-eeuwse kloosterschool opgetrokken in een vroege neoclassicistische stijl, die eerder zeldzaam is voor de regio. Het complex wordt gekenmerkt door de sobere en evenwichtige architectuur die een zekere voornaamheid uitstraalt. Typische kenmerken zijn eveneens de bepleisterde en witgeschilderde gevels op een sokkel van natuursteen (of grijsgeschilderde plint) en de benadrukte middenrisalieten bekroond door driehoekig fronton.
Het interieur heeft twee rijkelijk uitgewerkte kapellen, de zogenaamde 'Gouden kapel' en 'Zilveren kapel' en het gaaf bewaard art-decosalon. De kwalitatieve interieuraankleding getuigt van een zeer groot vakmanschap.
De uitbreiding van de neobarokke 'Gouden kapel' is waardevol vanwege de gaaf bewaarde neogotische sjabloonschildering, het glas in lood en de constructieve uitwerking van de ruimte met gietijzeren zuilen op de begane grond en ranke houten zuiltjes op de bovenverdieping.
De 'Zilveren kapel', de voormalige huiskapel van priester Joseph de Pélichy, is opmerkelijk door het fraai beschilderde spiegelgewelf met beschilderde neoclassicistisch getinte cartouches en medaillons met teksten en scènes uit het leven van Maria. Het merkwaardige en rijkelijke hoofdaltaar is uitgewerkt in eclectisch-neobyzantijnse stijl.
Het art-decosalon met decoratieve wandafwerking en bijpassende deuren vertoont een gaaf bewaard meubilair van hoogstaande kwaliteit. Dit meubilair is historisch en conceptueel verbonden met de art-deco-uitwerking van het salon.
Uniek zijn tevens de behouden landkaarten van 1844. Ze vormen in situ bewaard educatief materiaal uit die periode.
Het totale complex als zijnde een belangrijk en structuurbepalend en historisch element binnen het stedelijk weefsel van Izegem.

sociaal-culturele waarde

Het relatief gaaf bewaarde klooster- en schoolcomplex met bewaarde leefruimtes is een getuige van de manier waarop de zusters leefden en de manier waarop het onderwijs in Vlaanderen evolueerde in de 19de en 20ste eeuw.
Het kloostercomplex als zijnde een belangrijke getuige van de rol die priester Joseph de Pélichy speelde in de ontwikkeling van het onderwijs te Izegem. Door zijn mecenaat kan het klooster en de school zich in de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelen tot een belangrijke onderwijsinstelling, die tot op heden een toonaangevende rol is blijven spelen in de regio.
De zes landkaarten zijn een in situ bewaard overblijfsel van educatief materiaal uit het midden van de 19de eeuw.

Is de omvattende bescherming van

Orgel kapel van het Instituut De Pélichy (Zusters van Maria)

Gentsestraat 31, Kasteelstraat 26 (Izegem)
Orgel van Joseph Merklin (Elsene), uit 1857.

Klooster van de zusters van Maria en Basisschool Ave Maria, het Instituut de Pélichy Ave Maria en de middenschool J. de Pélichy. Klooster met U-vormig grondplan, oudste vleugel van 1811, uitgebreid in tweede kwart 19de eeuw. Kloosterkapel Ave Maria van 1811, verbouwd en uitgebreid omstreeks 1838-1839. Directeurswoning van 1909. Klassenvleugel en feestzaal met art-decoreminiscenties gebouwd in 1959.