Vastgestelde historische tuin of park

Parkje van het Kasteel van Heurne

Vastgestelde historische tuin of park van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Haspengouw tussen Borgloon en Vechmaal
vaststellingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14383

Beschrijving

Horne, zoals het tot midden 17de eeuw werd genoemd, was een leen van de graven van Loon. Het vroeg-landschappelijk parkje werd aangelegd bij het uit de eerste helft van de 19de eeuw daterende kasteel.

Op de Ferrariskaart (1774-1775) ligt de hoeve Bosch als een gesloten vierkant ten zuiden van de kapel van het gehucht, met tuinen ten westen en een grote boomgaard ten zuidwesten. De configuratie die op de Primitieve kadasterkaart van vóór 1828 wordt genoteerd bestaat vandaag nog steeds. Het langgestrekt, omhaagd parkje wordt gevormd door drie percelen lustbos, een vijver en een tuin. Ook achter de boerderij liggen er tuinen en een langgerekt kanaal als vijver.

Het park in vroeg-landschappelijke stijl is vrij verwilderd en staat momenteel eerder onder bewust gekozen nul-beheer, al gebeuren er wel nieuwe aanplantingen van eik, beuk, plataan, haagbeuk en meidoorn. Het jarenlange nul-beheer heeft ervoor gezorgd dat flora en fauna optimale kansen kreeg. De structuur van het park bleef echter in grote delen herkenbaar.

Heurnestraat 37 (Heers)
Vroeg-landschappelijk parkje van één hectare, met vijver, aangelegd tijdens het eerste kwart van de 19de eeuw, toen in de hoek van de oudere hoeve Bosch een nieuw kasteel in classicistische stijl werd gebouwd. Park nu met nul-beheer mits behoud van de oude parkbomen.

Wordt opgevolgd door