Beschermd monument

Minderbroedersklooster: infirmerie

Beschermd monument van 14-04-1997 tot heden

ID
137
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/137

Besluiten

Minderbroedersklooster: kloosterpoort, portierswoning, infirmerie en site
definitieve beschermingsbesluiten: 14-04-1997  ID: 3175

Beschrijving

De infirmerie behorende tot het Minderbroedersklooster te Diest, is beschermd als monument.Waarden

De infirmerie van het voormalige Minderbroedersklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische en architectuurhistorische waarde:
Infirmerie van het voormalige Minderbroedersklooster in de vorm van een bakstenen éénlaagse langsvleugel van acht traveeën onder zadeldak met vlechtingen, top- en schouderstukken, vermoedelijk daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw.
De bepleisterde, volledig naar de tuin geopende gevel met geajoureerde balustrade en pittoreske dakkapellen refereert naar haar herbestemming als tuinpaviljoen bij de aanleg van een romantisch geïnspireerde tuin circa 1860-1880, waarbij inwendig de bijzonder fraaie Louis XV-stucdecoratie werd gerespecteerd.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerswoning Cerckel met tuin

Michel Theysstraat 4-6, 4BIS, zonder nummer (Diest)
Brouwerswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw, omgeven door brouwerstuin van 1,3 hectare in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1880 op het terrein van het voormalige Minderbroedersklooster in het centrum van Diest. Brouwerstuin met serre uit omstreeks 1881 en tot lusthuis verbouwde 18de-eeuwse infirmerie van het voormalige minderbroedersklooster.