Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Windmolen Poelbergmolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
13700
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13700

Besluiten

Poelbergmolen: omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 23-07-1993  ID: 2544

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De omgeving van de Poelbergmolen te Tielt, is beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde van het dorpsgezicht als volgt werd gemotiveerd: ”Als kenmerkende molensite met open landschappelijk karakter en op een heuveltop gelegen.”

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000577, Voorstel tot bescherming als dorpsgezicht van de omgeving van de als monument beschermde houten windmolen, genaamd Poelbergmolen, advies KCML (1993).


Waarden

De omgeving van de bij K.B. van 13.01.1943 als monument beschermde houten windmolen genaamd Poelbergmolen, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Goed te Karels

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


Hoeve met losse bestanddelen

Woestijnbosstraat 4 (Tielt)
Hoeve gelegen recht tegenover de Poelbergmolen. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1893-1894 worden het woonhuis uitgebreid aan de westzijde en de schuur- en stalvleugel vergroot. Toegang tot het onverharde, grotendeels omhaagde erf via ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers met geprofileerde lijst en piramidale bekroning; rechterpijler met segmentboogkapelletje. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Op het erf eveneens maalderij en aardappelkelder.


Poelbergmolen

Woestijnbosstraat (Tielt)
De Poelbergmolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die teruggaat tot de 17de eeuw.


Sint-Apolloniakapel

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Sint-Apolloniakapel, gelegen aan de straat op de noordelijke hoek van de lange erftoegang van het Goed te Karels. In oorsprong 18de-eeuws kapelletje, waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden volledig gecementeerd bakstenen kapelletje onder zadeldak. Bekronend natuurstenen topkruisje. Vooruitspringende inkompartij onder rechte natuurstenen dorpel.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Windmolen Poelbergmolen met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13700 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.