Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van 03-06-2005 tot heden
ID: 13701   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13701

Besluiten

Geografisch pakket Gullegem
definitieve beschermingsbesluiten: 03-06-2005  ID: 4406

Beschrijving

Het 19de-eeuws burgerhuis is beschermd als monument.


Waarden

Het burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typische burgerwoning opgetrokken in 1899, naar ontwerp van Remi Lemahieu in neo-Vlaamserenaissancestijl;
Als zijnde de pendant van nummer 108, dat reeds beschermd is en gebouwd werd als eigen woning van voornoemd architect. Dit pand werd ontworpen voor zijn broer, met wie hij samen de achterliggende houthandel uitbaatte;
Als zijnde een representatief voorbeeld van een woning ontworpen door plaatselijk architect Lemahieu;
Als zijnde opvallend door de speelsheid en de zorg die besteed is aan de uitwerking van de bakstenen gevel, te zien aan het hoektorentje, de trapgevel en de in nissen gevatte vensters met in de boogvelden cartouches.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de levensstijl van de burgerij rond de eeuwwisseling. Het exterieur veruitwendigt de sociale status van de bouwheer.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Bissegemstraat 112 (Wevelgem)
Half vrijstaand herenhuis opgetrokken in 1899 volgens cartouche, naar ontwerp van plaatselijk architect Remi Lemahieu voor zijn broer Valeer Lemahieu. Beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005. Achter de woning lag de houthandel (heden afgebroken). Volgens de kadastrale schetsen wordt in 1908 de woning aan de achtergevel uitgebreid.