Vestingen

Gemeente Ieper

Esplanade zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Twee gelijkaardige cirkelvormige, halfondergrondse betonconstructies, gelegen op de vestingen.

Menensepoort

Menenstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Menensepoort 24 juli 1927: plechtige inhuldiging in aanwezigheid van Koning Albert van het Brits gedenkteken van de Menensepoort, het meest beroemde van de Missing Memorials, door veldmaarschalk Lord Plumer.

Ramparts Cemetery, Lille Gate

Rijselstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De begraafplaats heeft een grotendeels gebogen grondplan, met een oppervlakte van circa 1870 vierkante meter en een afhellend terrein. Ze is ontworpen door Reginald Blomfield, met medewerking van G.H. Goldsmith.

Rijselpoort

Rijselsepoort zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De Rijselpoort, deel uitmakend van de vestingsgordel rond de stad Ieper, is te situeren ten zuiden van het centrum van de stad. Vlakbij op de vestingen is Ramparts Cemetery (Lille Gate) terug te vinden.

Beschrijving

De bescherming omvat de vestingen van Ieper. De oorspronkelijke bescherming werd gewijzigd. De wijziging omvat een verandering en toevoeging van perceelsnummers.

Waarden

De vestingen van Ieper met begrachtingen en poorten zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde