Samenstel van woningen met vlasschuur

Geografisch pakket Gullegem

Beschrijving

De 18de-eeuws dorpswoning en de latere uitbreiding, bestaande uit een 19de-eeuws burgerhuis met bijhorende vlasschuur, zijn beschermd als monument.

Waarden

De woning en vlasschuur zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard woonhuis van 1777, zie balksleutel met jaartal in kerfsneetechniek. Het is een typisch voorbeeld van een 18de-eeuwse dorpswoning met één bouwlaag die haar oorspronkelijke structuur behouden heeft zijnde de typische dubbelhuisplattegrond en de twee opkamers. Het interieur behield verscheidene elementen zoals de kelder met bepleisterd graatgewelf en vloer van gebakken tegels en balkroostering van de opkamers;
Als zijnde een typische burgerwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw met bijhorende vlasschuur met behouden indeling, zie de opslagplaats voor vlas;
De muurkapel van de schuur als zijnde een typisch voorbeeld. Bijna alle vlasschuren zijn voorzien van een heiligennis met beschermheilige. Deze muurnis valt op omwille van de decoratieve omlijsting van zwarte baksteen en het behouden heiligenbeeld.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een belangrijke getuige van de rijke vlasindustrie in Wevelgem die haar hoogtepunt bereikt in de eerste helft van de 20ste eeuw;
Als zijnde een getuige van het industrieel verleden van Vlaanderen.

Bissegemstraat 122 (Wevelgem)
Complex op L-vormige plattegrond bestaande uit een dieper in gelegen 18de-eeuws woonhuis en de 19de-eeuwse uitbreiding (woonhuis + vlasschuur) aan de straatzijde. Complex aan de straat afgezet door betonnen hek. Beboomde tuin met onder meer populieren. Typisch gerotseerd grotje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.