Vastgestelde historische tuin of park

Restant van een herenboerenparkje

Vastgestelde historische tuin of park van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Haspengouw tussen Borgloon en Vechmaal
vaststellingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14383

Beschrijving

Resterende bomen van een eind 19de-eeuws heren­boerenparkje en recentere tuin uit het midden van de 20ste eeuw, bij een in 1831 gebouwd herenhuis. Het parkje beslaat het oude moestuinperceel, is vermoedelijk aangelegd toen het huis werd gebouwd en werd naderhand, mogelijk in het interbellum of in de jaren 1950 herwerkt tot het huidig voorkomen. Er is een smeedijzeren inrijhek tussen twee slanke vierkante pijlers van arduin met sokkel en gepunte en gesteelde bol op de deksteen; het heeft bovendien een bewaard trekbelsysteem, eveneens van smeedijzer. De voortuin is begrensd door een haag van liguster en beuk, is beschaduwd door twee linden en heeft een oprit in kassei. Verder ligt de voortuin in gras en groeit er een prieelberk. Hier staat ook een zeszijdig paviljoentje. Van de eind 19de-eeuwse aanleg als herenboerenparkje blijven enkele volwassen bomen over: een bruine beuk, de twee reeds vermelde lindebomen met sporen van een vroeger perk aan de voet, twee recentere okkernoten en twee Italiaanse populieren. De samenhang met het herenhuis en de hoeve geven het geheel naast de historische waarde ook een ensemble en esthetische waarde.

Henisdael 4 (Heers)
Resterende bomen van een eind 19de-eeuws heren­boerenparkje en recentere tuin uit het midden van de 20ste eeuw, bij een in 1831 gebouwd herenhuis dat werd vergroot in 1863 en later werd verfraaid.

Wordt opgevolgd door