Beschermd monument

Historische hoeve Roden Duifhuize: boerenwoning, ingangspoort en duiventoren

Beschermd monument van 23-02-1983 tot heden

ID: 13721   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13721

Besluiten

Hoeve Roden Duifhuize met omgeving
{'uri': u'https://id.erfgoed.net/thesauri/besluittypes/13', 'label': u'definitieve beschermingsbesluiten'}: 23-02-1983  ID: 1896

Beschrijving

De boerenwoning, de inrijpoort en de duiventoren behorende tot de historische vierkanthoeve Roden Duifhuize of Rouge Colombier te Sint-Denijs, zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de monumenten als volgt werden gemotiveerd: ”Als representatief en vrij gaaf bewaard voorbeeld van gesloten hoevegebouw in het zuiden van West-Vlaanderen uit de eerste helft van de 19de eeuw met een oudere duiventoren gedateerd 1751.”

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000449, De vierkanthoeve genaamd Roden Duifhuize (monument) en onmiddellijke omgeving (dorpsgezicht), advies KCML (1983).


Waarden

De Vierkanthoeve genaamd Roden Duifhuize, meer bepaald de woning, de ingangspoort en de duiventoren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Historische hoeve Roden Duifhuize

Moenstraat 10 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen op een zuidwest-noordoost georiënteerde heuvelrug op circa 15 meter hoogte. Woning, ingangspoort en duiventoren beschermd als monument en onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht bij B.V.E. 23 februari 1983.