Begraafplaats Campo Santo

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent.

Visitatiestraat (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Graf en grafteken Huybrechts-Coppejans

Het grafteken van de familie Huybrechts-Coppejans werd in 1893-1895 ontworpen door Victor Horta in art-nouveau-stijl. Het grafteken bestaat uit een zerk met stèle in blauwe hardsteen.

Parochiekerk Heilige Amandus en Heilige Jozef

Visitatiestraat 4 (Gent)
Oorspronkelijk eenvoudige driebeukige bakstenen kerk met ingebouwde westtoren, gebouwd in 1846-1847 naar ontwerp van architect Mathias Wolters. Ingrijpend verbouwd in 1932-1940 door architecten Jan en Antoine Rooms: van de uitwendige kerk bleef enkel de tweede en derde geleding van de westtoren met spits behouden; de kruisbeuk, koor, sacristie en doopkapel werden toegevoegd.

Sint-Amanduskapel

Visitatiestraat 2 (Gent)
De barokkapel gebouwd in 1720-1721 in opdracht van bisschop Philippus van der Noot bevindt zich op de Kapelle- of Sint-Amandsberg, de hoogste en enig overblijvende duinheuvel van Sint-Amandsberg. Eénbeukige kapel van vier traveeën met driezijdig afgesloten koor.