Villa en kantoor ontworpen door E. Apers

Beschermd monument van 20-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Constantijn Duboisstraat
Locatie Constantijn Duboisstraat 8 (Roeselare)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/36015/612.1
  • OW001535

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa en kantoor ontworpen door E. Apers

Constantijn Duboisstraat 8, Roeselare (West-Vlaanderen)

Villa met links kantoor voor belastingsontvanger, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), 1935. Meer vooruitstrevende stijl met ontleningen aan internationale stijl en art deco.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De villa met kantoor voor een belastingsontvanger is beschermd als monument. De bescherming omvat de villa met inbegrip van de tuinmuur aan de straatzijde.

Waarden

De villa met tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typisch voorbeeld van vernieuwende interbellumarchitectuur met ontleningen aan de Internationale Stijl en de art deco, uitgevoerd door architect E. Apers. Typerende elementen zijn het betonskelet, het volumespel met geometrische vormentaal en de rijke variëteit aan kleuren en materialen.

artistieke waarde

Het geheel is als een "Gesammtkunstwerk" opgevat, waarbij de interesse van E. Apers voor geometrische patronen en uitgesproken kleurstellingen duidelijk naar voor komt, in de vloeren, lichtarmaturen en beschildering van de wanden van de traphal.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatieve realisatie uit E. Apers' architecturaal oeuvre van de jaren 1930. In deze periode ontwerpt hij vooruitstrevende architectuur met ontleningen aan de Internationale Stijl en de art deco die het provinciale niveau overstijgt. Het pand is tevens typerend voor de villawijk waartoe het behoort.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.