Architectenwoning Uylenburg

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem

Beschrijving

De architectenwoning van René Doom, genaamd Uylenburg, is beschermd als monument. De bescherming omvat de villa met achterliggend tuinhuis, ingewerkt in de bakstenen tuinmuur (met hekwerk) het volledige perceel omzoomt.

Waarden

De architectenwoonst zogenaamd 'Uylenburg' met tuinmuur en tuinhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als eigen woning uit 1924 van architect René Doom, die mede door zijn functie als stadsarchitect een belangrijke rol gespeeld heeft voor de ontwikkeling van de regionalistische architectuur in Roeselare en die het uitzicht van de stad na de Eerste Wereldoorlog grotendeels bepaald heeft.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typische uiting van de regionale wederopbouwstijl met art-deco-inslag die door de stadsarchitect René Doom in Roeselare werd ingezet. Bovendien vertoont het pand invloed van de Amsterdamse School.

Uilstraat 30 (Roeselare)
Eigen woning van architect René Doom (Roeselare) in ommuurde tuin. Zowel in het exterieur (onder meer reliëf in de voorgevel) als, naar verluidt, in het interieur zijn voorstellingen van de uil te vinden.