Beschermd monument

Notariswoning

Beschermd monument van 20-02-2002 tot heden
ID: 13740   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13740

Besluiten

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem
definitieve beschermingsbesluiten: 20-02-2002  ID: 3813

Beschrijving

De voormalige notariswoning aan het kerkplein van Rumbeke (Roeselare) is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis aan de straatzijde, met inbegrip van de twee haakse aanbouwen tegen de achtergevel. Het pand werd in de loop van de geschiedenis herbestemd als dokters- of apothekerswoning, gemeentehuis en openbare bibliotheek.Waarden

De voormalige notariswoonst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde het enige voorbeeld van een vrij gaaf bewaarde herenwoning uit het derde kwart van de 19de eeuw (1866) met een neoclassicistisch geïnspireerde lijstgevel te Rumbeke. Het pand neemt een beeldbepalende plaats in op het Kerkplein, het historische centrum van Rumbeke.
Het interieur is interessant door de rijkelijk uitgewerkte centrale koetsdoorgang met onder meer panelen met idyllische taferelen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Notariswoning

Kerkplein 15 (Roeselare)
Voormalig gemeentehuis, in oorsprong notariswoning gebouwd in 1866, in opdracht van notaris L. Vandeputte; later mogelijk dokters- of apothekerswoning, zie slang en kelkmotief; herbergt nu enkele gemeentediensten en de openbare bibliotheek in een achtergelegen nieuwbouw.