Beschermd monument

Notariswoning

Beschermd monument van tot heden

ID
13740
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13740

Besluiten

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem
definitieve beschermingsbesluiten: 20-02-2002  ID: 3813

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De voormalige notariswoning aan het kerkplein van Rumbeke (Roeselare) is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis aan de straatzijde, met inbegrip van de twee haakse aanbouwen tegen de achtergevel. Het pand werd in de loop van de geschiedenis herbestemd als dokters- of apothekerswoning, gemeentehuis en openbare bibliotheek.



Waarden

De voormalige notariswoonst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde het enige voorbeeld van een vrij gaaf bewaarde herenwoning uit het derde kwart van de 19de eeuw (1866) met een neoclassicistisch geïnspireerde lijstgevel te Rumbeke. Het pand neemt een beeldbepalende plaats in op het Kerkplein, het historische centrum van Rumbeke.
Het interieur is interessant door de rijkelijk uitgewerkte centrale koetsdoorgang met onder meer panelen met idyllische taferelen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Notariswoning

Kerkplein 15 (Roeselare)
In oorsprong notariswoning gebouwd in 1866, in opdracht van notaris L. Vandeputte. Herenhuis met neoclassicistische inslag; zes traveeën + één licht vooruitspringende poorttravee en twee bouwlagen. Tot mansardedak verbouwd zadeldak. Met schijnvoegen bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting geflankeerd door pilasters met eenvoudig kapiteel en schelpmotief; balusterborstwering.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.