Notariswoning

Beschermd monument van 20-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Rumbeke
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein 15 (Roeselare)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/36015/615.1
  • OW001540

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Notariswoning

Kerkplein 15, Roeselare (West-Vlaanderen)

Voormalig gemeentehuis, in oorsprong notariswoning gebouwd in 1866, in opdracht van notaris L. Vandeputte; later mogelijk dokters- of apothekerswoning, zie slang en kelkmotief; herbergt nu enkele gemeentediensten en de openbare bibliotheek in een achtergelegen nieuwbouw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De voormalige notariswoning aan het kerkplein van Rumbeke (Roeselare) is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis aan de straatzijde, met inbegrip van de twee haakse aanbouwen tegen de achtergevel. Het pand werd in de loop van de geschiedenis herbestemd als dokters- of apothekerswoning, gemeentehuis en openbare bibliotheek.

Waarden

De voormalige notariswoonst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde het enige voorbeeld van een vrij gaaf bewaarde herenwoning uit het derde kwart van de 19de eeuw (1866) met een neoclassicistisch geïnspireerde lijstgevel te Rumbeke. Het pand neemt een beeldbepalende plaats in op het Kerkplein, het historische centrum van Rumbeke.
Het interieur is interessant door de rijkelijk uitgewerkte centrale koetsdoorgang met onder meer panelen met idyllische taferelen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.