Wielerpiste

Wielerpiste

De betonnen wielerpiste te Rumbeke (Roeselare) is beschermd als monument.

De wielerpiste is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Als zijnde een realisatie van een belangrijk figuur die door zijn overwinningen prominent deel uitmaakt van de geschiedenis van de Belgische wielersport, dat tot op heden een belangrijk deel is van de Belgische (sport- en volks-) cultuur.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een van de weinige tastbare relicten van de geboorte van de Wielercultuur in België. De successen van Odiel Defraeye leidden onder meer tot de oprichting van de Ronde van Vlaanderen in 1913, een sportmonument in Vlaanderen met internationale bekendheid en uitstraling.
Als zijnde een relict van de opkomende ontspanningscultuur in Europa.

historische waarde

Als enig gekend en behouden voorbeeld van een betonnen wielerpiste uit het interbellum in Vlaanderen en België. De aarden piste werd na de Eerste Wereldoorlog aangelegd door Odiel Defraeye (1888-1965), die in 1912 als eerste Belg de Ronde van Frankrijk wint. In 1925 wordt de piste vervangen door de huidige betonnen constructie. Op de piste leerde onder meer Patrick Sercu fietsen, een van de grootste pistiers van België.

Wielerpiste

Izegemsestraat 52 (Roeselare)
Betonnen wielerpiste aangelegd door Odiel Defraeye, die in 1912 als eerste Belg de Tour de France wint. De betonnen piste is 125 meter lang met in de bochten, korte, bijna loodrechte wanden.