Hoeve De Kleine Bamburg

Beschermd monument van 08-09-1995 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Middelkerke
Deelgemeente Westende
Straat Schuddebeurzeweg
Locatie Schuddebeurzeweg 19 (Middelkerke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35011/310.1
  • OW000891

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve De Kleine Bamburg

Schuddebeurzeweg 19, Middelkerke (West-Vlaanderen)

* Schuddebeurzeweg nr. 19. Hoeve z.g. "DE KLEINE BAMBURG". Beschermd als monument, de omgeving als dorpsgezicht bij M.B. van 08.09.1995. Historische hoevesite ten westen van het kanaal Nieuwpoort-Plassendale; ontstaan uit 16de-eeuwse opsplitsing van de Grote Bamburg (cf. Bamburgstraat). Kwaliteitsvol heropgebouwd in begin jaren 1920, gr.m. vlg. plan van architect Theo Raison (Brugge) uit 1

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve De Kleine Bamburg te Westende-Dorp, is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve Kleine Bamburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een voormalige uithoeve van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg, waarvan het onstaan kadert in de 12de-eeuwse ontginning van de streek door de abdij. De Kleine Bamburg is tevens een kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve geïnspireerd op de streekeigen bouwwijze zoals aangegeven in het boek Fermes-Types et constructions rurales en West-Flandre (Brugge, 1918) van T. Raison en A. Ronse. Typerend zijn het volumespel, de toegangspoort, de streekeigen bouwelementen als tuitgevels met muurvlechtingen, en voornamelijk de markante dwarsschuur.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.