Bebouwing deel Markt en Duivenstraat

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het stadsgezicht omvat het bij de Markt aansluitend gedeelte van de Duivenstraat met oude bebouwing aan beide zijden, de doorgang vanaf de Markt en de burgerhuizen aan de Markt links en rechts van de Duivenstraat.

Brandstraat, Duivenstraat, Markt (Geraardsbergen)

Is de omvattende vaststelling van

Markt 49 (Geraardsbergen)
Empire getint dubbelhuis met drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Markt 48 (Geraardsbergen)
Rijhuis met drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Gecementeerde lijstgevel uit de 19de eeuw.

Herenhuis Liberale Kring

Markt 47 (Geraardsbergen)
Gebouw in empirestijl opgetrokken in 1812 naar ontwerp van L. Roelandt in opdracht van Bankier A. Spitaels. In 1872 ingenomen door de Liberale Kring.

Stadswoning

Markt 46 (Geraardsbergen)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.

Stadswoning

Duivenstraat 3-5 (Geraardsbergen)
Dubbelhuis ingeplant op de oude rooilijn; vier traveeën en twee verdiepingen afgedekt met een zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Aanpalend rechte van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.

Stadswoning

Twee traveeën breed bakstenen gebouw samen met Duivenstraat nummer 4 ingericht als herberg.

Stadswoning en Brandstraat

Markt 50 (Geraardsbergen)
Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve verdieping onder een zadeldak. Lijstgevel volledig aangepast in de 20ste eeuw, maar met oudere kern. Op de begane grond rechts, rondboogvormige overwelfde doorgang naar de Brandstraat. Haaks tegen achtergevel: bak- en zandstenen gebouw van drie verdiepingen onder een zadeldak, mogelijk uit de 17de eeuw met latere aanpassingen.