Tractiestation

Tractiestation en conciërgewoning

Het tractiestation te Middelkerke, is beschermd als monument.

Waarden

Het complex tractiestation-conciërgewoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Als zijnde een tractiestation met meegaande conciërgewoning gebouwd in het begin van de jaren 1920 in het kader van de elektrificatie van de kusttram en als dusdanig een illustratie van een belangrijke fase (elektrische aandrijving in plaats van stoom) uit de geschiedenis van deze tramlijn die een kapitale rol speelde in de ontwikkeling van de badplaatsen aan de Belgische kust.
Als zijnde een geslaagd voorbeeld van kustarchitectuur met inslag van de Art Decostijl naar ontwerp van architect Georges Vivenoy, oudleerling van V. Horta, dat ondanks het industriële karakter de allures en kenmerken van een duinhuis vertoont: een in het perceel én het terrein geïntegreerde inplanting, een doordachte optimale indeling in functie van het bouwprogramma, een geïndividualiseerde en verzorgde architecturale vormgeving.

Tractiestation

Leopoldlaan 181 (Middelkerke)
Tractiestation met intrigerende villa-allures met art-deco-inslag, naar ontwerp van architect Georges Vivenoy en gebouwd in begin van de jaren 1920 in het kader van de elektrificatie van de kusttramlijn.