Tractiestation

Beschermd monument van 17-10-1995 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Middelkerke
Deelgemeente Middelkerke
Straat Leopoldlaan
Locatie Leopoldlaan 181 (Middelkerke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35011/312.1
  • OW000893

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Tractiestation

Leopoldlaan 181, Middelkerke (West-Vlaanderen)

* Leopoldlaan nr. 181. Tractiestation met intrigerende villa-allures. Beschermd als monument bij M.B. van 17.10.1995.Ontwerp van architect Georges Vivenoy (Brussel); art-deco-inslag. Gebouwd in begin van de jaren 1920 in het kader van de electrificatie van de kusttramlijn. Vivenoy, oud-leerling van V. Horta, ontwierp het station oorspronkelijk voor Sint-Genesius-Rode n.a.v. een architectuurwe

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het tractiestation te Middelkerke, is beschermd als monument.

Waarden

Het complex tractiestation-conciërgewoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Als zijnde een tractiestation met meegaande conciërgewoning gebouwd in het begin van de jaren 1920 in het kader van de elektrificatie van de kusttram en als dusdanig een illustratie van een belangrijke fase (elektrische aandrijving in plaats van stoom) uit de geschiedenis van deze tramlijn die een kapitale rol speelde in de ontwikkeling van de badplaatsen aan de Belgische kust.
Als zijnde een geslaagd voorbeeld van kustarchitectuur met inslag van de Art Decostijl naar ontwerp van architect Georges Vivenoy, oudleerling van V. Horta, dat ondanks het industriële karakter de allures en kenmerken van een duinhuis vertoont: een in het perceel én het terrein geïntegreerde inplanting, een doordachte optimale indeling in functie van het bouwprogramma, een geïndividualiseerde en verzorgde architecturale vormgeving.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.