Beschermd monument

Postgebouw in eclectische stijl

Beschermd monument van 15-05-2001 tot heden

ID
13776
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13776

Besluiten

Postkantoor en Hotel Continental
definitieve beschermingsbesluiten: 15-05-2001  ID: 3706

Beschrijving

Het voormalig postgebouw te Middelkerke, is beschermd als monument.Waarden

Het voormalig postkantoor is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:
Als zijnde het voormalig postgebouw, deeluitmakend van de toeristische infrastructuur van de badplaats Middelkerke, waar de mogelijkheid tot een vlot contact met de thuisbasis als een belangrijke service voor de badgasten werd aanzien.
Als zijnde een beeldbepalend hoekgebouw, waarvan het openbare karakter werd geaccentueerd door middel van opschriften, het uurwerk en het insigne (posthoorn), dat steeds als een herkenningspunt fungeert in de badplaats Middelkerke.
Als zijnde een gaaf bewaard postgebouw, daterend van 1926 opgetrokken naar ontwerp van architect De la Croix in een verzorgde eclectische wederopbouwstijl, voornamelijk gebruikmakend van de streekeigen, gele baksteen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Postgebouw in eclectische stijl

Joseph Casselaan 1, Paul de Smet de Naeyerstraat 36 (Middelkerke)
* Paul de Smet de Naeyerstraat nr. 36/ J. Casselaan. Voormalig postgebouw. Beschermd als monument bij M.B. van 15.05.2001. Hoekpand, opgetrokken in 1926 in sobere eclectische stijl naar ontwerp van architect M. de la Croix. Drie + zeven traveeën; verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder plat dak. Arduinen plint waarin rechthoekige, getraliede kelderopeningen; gevelparement van geel-r