Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart: ruime omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart: omgeving

Beschrijving

De ruime omgeving rondom de als monument beschermde parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het kerkhof, dat reeds op 27 mei 1975 werd beschermd als landschap, en de omgeving daarrond met onder andere de tuin van de in 1929 afgebroken 16de-eeuwse pastorie. De kerk zelf maakt geen deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de artistieke waarde van de omgeving van de kerk Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen als volgt gemotiveerd: "gelet op de aanwezigheid van een zeldzaam wordend vissershuisje, en vooral gezien het de natuurlijke omgeving betreft van het 14de-15de-eeuwse kerkje."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000409, De omgeving van de kerk O.-L.-Vrouw ter Duinen (S.N., 1981).

Waarden

De omgeving van de kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met omgeving

Dorpsstraat 80 (Oostende)
Georiƫnteerde hallenkerk met toren west, teruggaand tot de 14de eeuw, gelegen in pittoresk kader tegen ongerepte duinengordel, waardoor beter bekend als het "Duinenkerkje". Omringd door een trapeziumvormig kerkhof en ten zuiden ligt er een 19de-eeuws vissershuisje.