Kasteel van Meldert: oranjerie

Kasteel van Meldert met wagenhuis, orangerie, zwembad met kleedhokje en kasteeldomein

De bescherming als monument betreft de voormalige oranjerie ten oosten van het kasteel.

In het beschermingsdossier wordt de artistieke waarde van de oranjerie als volgt gemotiveerd: Als originele creatie in neostijl van de invloedrijke 19de-eeuwse architect Hendrik Beyaert (1823-1894).

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000048, Kasteeldomein van Meldert (S.N., 1987).

De orangerie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteel Van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
Neogotisch landhuis, gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer. Het landhuis werd heropgebouwd na brand omstreeks 1880. Het landhuis met oudere kern bestaat uit een noord-zuid-georiƫnteerd, rechthoekig volume geheel opgetrokken in gobertange, met twee bouwlagen onder natuurleien zadeldak. De oranjerie is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert.

Kasteeldomein Van Meldert

Kasteel in vroeg-neogotische stijl gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux (1795-1867) ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer (1825-1902); heropgebouwd na brand omstreeks 1880; oranjerie gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert (1823-1894); kasteeldomein ontworpen als 'rivierlandschap' met eiland en cascade van circa 50 hectare; functionele heraanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel naar ontwerp van Louis Van der Swaelmen jr. in 1910 met bouw van een zwembad; de herinrichtingswerken door Van der Swaelmen waren een belangrijke inspiratiebron voor de 'Nouveau Jardin Pittoresque' tijdens het interbellum.