Spermaliehof

Beschermd monument van 10-06-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Middelkerke
Deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle
Straat Brugsesteenweg
Locatie Brugsesteenweg 41 (Middelkerke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35011/341.1
  • OW001582

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Spermaliehof

Brugsesteenweg 41, Middelkerke (West-Vlaanderen)

* Bruggesteenweg nr. 41. Z.g. "SPERMALIEHOF" cf. gevelsteen in poort. Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002. Voormalige abdijhoeve, sinds 1972 naast landbouwbedrijf ook uitgebaat voor hoevetoerisme. Historische hoeve teruggaand op het klooster en kapel "Onze-Lieve-Vrouw van Nieuwland", gelegen in het gehucht van Honkevliet, later Sint-Pieterskapelle genaamd, gesticht door een zeke

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het Spermaliehof te Sint-Pieters-Kapelle, is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenhuis, stalvleugels, dwarsschuur, restant van de omwalling en inrijpoort van Spermaliehof, zijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve waarvan de stichting als voormalig klooster en al vlug abdijhoeve van de Cisterciënzers opklimt tot de 13de eeuw; de benaming verwijst naar het klooster Onze-Lieve-Vrouw van Nieuw Jeruzalem, gezeid Spermalie te Sijsele;
Als zijnde een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van de kwaliteitsvollere wederopbouwhoeve geïnspireerd op de streekeigen bouwwijze zoals aangegeven in het boek Fermes-Types et constructions rurales en West-Flandre (1918) van T. Raison en A. Ronse. Typerend zijn de toegangspoort, de resterende omwalling, het volumespel, de streekeigen bouwelementen zoals tuitgevels met muurvlechtingen en het verzorgde houtwerk.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.