Spermaliehof

Geografisch pakket Middelkerke

Het Spermaliehof te Sint-Pieters-Kapelle, is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenhuis, stalvleugels, dwarsschuur, restant van de omwalling en inrijpoort van Spermaliehof, zijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve waarvan de stichting als voormalig klooster en al vlug abdijhoeve van de Cisterciënzers opklimt tot de 13de eeuw; de benaming verwijst naar het klooster Onze-Lieve-Vrouw van Nieuw Jeruzalem, gezeid Spermalie te Sijsele;
Als zijnde een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van de kwaliteitsvollere wederopbouwhoeve geïnspireerd op de streekeigen bouwwijze zoals aangegeven in het boek Fermes-Types et constructions rurales en West-Flandre (1918) van T. Raison en A. Ronse. Typerend zijn de toegangspoort, de resterende omwalling, het volumespel, de streekeigen bouwelementen zoals tuitgevels met muurvlechtingen en het verzorgde houtwerk.

Spermaliehof

Brugsesteenweg 41 (Middelkerke)
Kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve gesigneerd architect T. Raison en gedateerd door middel van gevelsteen "Spermaliehof herbouwd in 1920", qua stijl de doorsnee-wederopbouwhoeven overstijgend en aansluitend bij het bouwprogramma aangegeven door de architecten T. Raison en A. Ronse in het boek "Fermes et constructions rurales en West-Flandre".