Ensemble van burgerhuizen in cottagestijl

Gemeente Middelkerke
Straat Portiekenlaan, Distellaan
Locatie Distellaan 35-41, Portiekenlaan 2-6 (Middelkerke)

Eenheidsbebouwing van drie burgerhuizen

Portiekenlaan 2-6, Middelkerke (West-Vlaanderen)

* Portiekenlaan nrs. 2-4-6/ Distellaan. Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002. Eenheidsbebouwing van drie Ango-Normandische breedhuizen, heropgebouwd in jaren 1920. Twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Aangepaste begane grond waarboven licht overkragend gevelparement met pseudo-vakwerk waarin driezijdige erker met bekronend balkon onder luifeltje (nrs. 2-4) waarboven

Hoekpand Villa Sporta

Distellaan 35-37, Middelkerke (West-Vlaanderen)

* Distellaan nr. 35-37/ Portiekenlaan. Hoekpand z.g. "VILLA SPORTA" cf. opschrift boven rechter deur. Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002. Winkelhuis met Anglo-Normandische inslag uit 1924. Drie bouwlagen onder op uitgelengde klossen overkragend zadeldak waarin klimmende dakkapellen, l.g. niet volgens bouwplan. Baksteenbouw op arduinen plint; pseudo-vakwerk onder dakrand en in

Hotel Classic

Distellaan 39, Middelkerke (West-Vlaanderen)

* Distellaan nr. 39. Voormalige "VILLA ALICE", heden "HOTEL CLASSIC". Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002. Enkelhuis in cottage-stijl, wederopgebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Oscar Dumon (Brugge) uit 1910. Twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) waarin klimmende dakkapel links. Arduinen plint; gevelparement van lichtgele siersteen, verlevend

Winkelhuis

Distellaan 41, Middelkerke (West-Vlaanderen)

* Distellaan nr. 41. Winkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002. Twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak waarin twee klimmende dakvensters. Arduinen plint; aangepaste winkelpui; gevelparement van witte siertegels, verlevendigd d.m.v. rode banden. Brede, centrale houten erker onder leien luifel; bekronende balkons met houten b

De eenheidsbebouwing van burgerhuizen in cottagestijl uit de jaren 1920, is beschermd als monument.

Waarden

De vijf aaneensluitende hoekpanden, waaronder de zogenaamde Villa Sporta en Villa Alice, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde aaneengesloten hoekpanden uit de jaren 1920, representatief voor de kustarchitectuur met cottage-inslag, confer het imitatievakwerk en de overstekende dakranden.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde beeldbepalende aaneengesloten hoekpanden met oorspronkelijke, momenteel nog bewaarde, gemengd toeristische functies van handel en verblijf.