Villa The Cottage

Geografisch pakket Middelkerke

Hotel The Cottage te Westende, vroeger Marie-Joseph genaamd, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig familiepension Marie-Joseph, nu hotel The Cottage, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde - opeenvolgend - een voormalig familiepension, moederhuis en kinderhome met een zekere uitstraling mede bepaald door de centrale ligging in Westende-Bad;
Als zijnde een representatief en schaal doorbrekend voorbeeld voor de cottage-architectuur uit de jaren 1920 confer het dakenspel met wolfseinden en het imitatievakwerk;
Als zijnde de meest representatieve cottage aan de noordelijke rand van de villaverkaveling binnen de aanleg van de badplaats van 1903 naar ontwerp van architect Octave Van Rysselberghe;
Als zijnde een pand met bewaarde interieurelementen zoals vloeren en binnenschrijnwerk.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend vrijstaand pand aan de prestigieuze verkeersas Henri Jasparlaan (kusttram, autoverkeer).

Villa The Cottage

Henri Jasparlaan 150 (Middelkerke)
Volledig onderkelderde villa van 1925; drie traveeën + twee als risaliet opgevatte travee + linker en rechter hoektravee en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak; dakkapellen onder schilddak; dakoverstek en omlopende luifel op korbelen. Wisselend spel van rode en gele sierbaksteen boven witgeschilderde arduinen plint.