Petroleum-Zuid: refter en conciërgewoning

Refter met conciërgewoning van Petroleum-Zuid

Waarden

De refter met conciërgewoning van Petroleum-Zuid is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische waarde : Petroleum-Zuid in Antwerpen is als oudste petroleumhaven van België en één van de eerste in Europa, uniek en tegelijkertijd representatief voor de Tweede Industriële Revolutie. De opkomst en het groeiend gebruik van petroleum in diverse toepassingen vanaf het einde van de 19de eeuw had namelijk een uiterst belangrijke impact op de industriële, technologische, economische, sociale en ruimtelijke ontwikkelingen in België en de wereld. Al sinds 1861 was Antwerpen de eerste petroleuminvoerder in Europa. Aan het begin van de 20ste eeuw werd aan de Schelde, ten zuidwesten van de binnenstad, de petroleumhaven Petroleum-Zuid aangelegd, die in de daarop volgende decennia uitgroeide tot een belangrijke speler in de Europese petroleumindustrie. De refter met conciërgewoning vormt één van de resterende materiële relicten op Petroleum-Zuid die getuigen over de geschiedenis, het proces en de evolutie van Antwerpen als petroleumhaven. Het gebouw werd kort na 1922 opgetrokken door de Belgian Benzine Company. Dit bedrijf, dat vanaf 1930 opging in de Belgian Shell Company, nam het Lot XI van Petroleum-Zuid in 1920 in concessie. Het bedrijf verhandelde allerlei petroleumproducten vanop de site.

industrieel-archeologische waarde

De petroleumhaven Petroleum-Zuid werd voornamelijk gebruikt voor de overslag en opslag van petroleumproducten. Alle gebouwen en infrastructuur hebben een specifieke plaats en functionaliteit binnen dit industrieel proces en vormen een geheel, hoewel ze uit verschillende periodes dateren. De infrastructuur en gebouwen omvatten daarom verschillende categorieën, waaronder infrastructuur en gebouwen in functie van de overslag van petroleumproducten, infrastructuur en gebouwen in functie van de opslag van petroleumproducten, haveninfrastructuur, en andere bedrijfs-, nuts- en dienstgebouwen. Petroleum-Zuid omvatte ook bedrijfs-, nuts- en dienstgebouwen met een specifieke plaats en functionaliteit binnen het geheel van dit soort industrie en binnen deze typische locatie vlak bij de stad Antwerpen, maar toch ruimtelijk gesegregeerd van die stad. De refter met conciërgewoning is een voorbeeld van de sociale gebouwen die vanaf 1922 werden opgetrokken. De refter met conciërgewoning getuigt van de werkomstandigheden op de site van Petroleum-Zuid. Om een zo getrouw mogelijk beeld te geven van deze specifieke industrie is het behoud van de context- en ensemblewaarde, de onderlinge visuele en inhoudelijke samenhang tussen de belangrijkste installaties, infrastructuur en gebouwen van essentieel belang. Slechts op die manier verankeren de erfgoedrelicten de industrieel-archeologische betekenis van deze plek.

Lot XI - Bedrijfsgebouwen van de Belgian Benzine Company

D'Herbouvillekaai 100, Lakweg, Naftaweg (Antwerpen)
Op dit grote terrein, dat zich uitstrekt tot aan de Lakweg, bevinden zich verschillende gebouwen en installaties die teruggaan tot 1919-1920, toen de Belgian Benzine Company de nieuwe loten in concessie nam. Het ketelhuis met de bijhorende installatie is beschermd als monument.