Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel van Meldert: kasteeldomein

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 14-01-1993 tot heden

Kasteel van Meldert met wagenhuis, orangerie, zwembad met kleedhokje en kasteeldomein
definitieve beschermingsbesluiten: 14-01-1993  ID: 2463

De bescherming omvat het kasteeldomein van het kasteel van Meldert.

Waarden

Het kasteeldomein van Meldert is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Is de bescherming van

Kasteelpark van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
'Rivierlandschap' met eiland en cascade van circa 50 hectare, aangelegd na de bouw van een neogotisch kasteel in 1845; oranjerie door Hendrik Beyaert in 1867; functionele heraanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel naar ontwerp van Louis Van der Swaelmen jr. in 1910.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Meldert

Meldert (Hoegaarden)
Meldert is een landelijk dorp in een de vallei van de Molenbeek, gesitueerd tussen de grote kouters. De gebouwen van het voormalige molencomplex op deze Molenbeek werden sterk gerenoveerd. In de drassige vallei komen talrijke boomgroepjes voor, op de flanken vinden we taluds. Centraal in het afgebakende gebied ligt de Sint-Ermelindiskerk met erachter de Sint-Ermelindiskapel, een gekend bedevaartsoord. De 18de-eeuwse Prins Kardinaalhoeve en het kasteel van Meldert met park zijn belangrijke relicten van het Meldertse verleden.

Kasteel Van Meldert

Het kasteel met oudere kern, bestaat uit een noord-zuid-georiënteerd, rechthoekig volume geheel opgetrokken in gobertange, met twee bouwlagen onder natuurleien zadeldak.