Dorpsplein van Moerzeke met omgeving

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het grote beboomde driehoekige dorpsplein van Moerzeke kwam omstreeks 1770 tot stand als verruiming van een bestaand driehoekig kerkplein aan een kruispunt van oude wegen bij een in oorsprong middeleeuwse dorpskerk en bewoningskern.

ruimtelijk-structurerende waarde

Burgemeester Lemmensstraat, Dorp, Kasteellaan, Sint Baafswijk (Hamme)

Is de omvattende vaststelling van

Brouwerswoning D'Hollander van brouwerij De Biekorf

Burgemeester Lemmensstraat 4 (Hamme)
De woning omvat een rest van een oud herenhuis uit de 16de-17de eeuw. Huidig herenhuis op L-vormige plattegrond deels teruggaand op een lang diephuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met jaartal 1624 in cijferankers op de achtergevel.

Burgemeester Lemmensstraat 2 (Hamme)
Rijhuis bestaande uit een achterin gelegen rest van een oud 16de- 17de-eeuws herenhuis dat voorheen een geheel zou gevormd hebben met Burgemeester Lemmensstraat nummer 4.