Onze-Lieve-Vrouw van den Zuidhoekkapel

Geografisch pakket Moorsele

De Onze-Lieve-Vrouw van den Zuidhoekkapel is beschermd als monument.

De kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van een 19de-eeuwse wegkapel. Het bedehuisje wordt volgens de mutatieschetsen van het kadaster opgetrokken in circa 1859, doch staat reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1845);
Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een veldkapel, opgericht op privé-initiatief van notaris L. Denecker-Mersemans.

volkskundige waarde

Als zijnde een typisch voorbeeld van een wegkapel opgetrokken in de nabijheid van een hoeve, om deze te vrijwaren van brand of andere ongemakken;
Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een wegkapel opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw, als gevolg van het dogma van de onbevlekte ontvangenis, afgekondigd in 1854 door paus Puis IX en het verschijnen van de Onze-Lieve-Vrouw te Lourdes in 1858.

Zuidhoekstraat (Wevelgem)
Kapel, gelegen in een bocht, recht tegenover de hoeve van de familie Devlies-Spillebeen.